Snabbguide till rätt olja

Här kommer en liten snabbguide om olika oljor & vem de lämpar sig för. Ett mer utförligt inlägg om de olika oljorna och dess egenskaper planeras längre fram.

Samtliga oljor bör vara rena, kallpressade och ekologiska.

Mandelolja
En av mina personliga favoriter! Framförallt Alqvimias mandelolja som gör huden i ansiktet supermjuk och len. Mandeloljan är allsidig och fungerar ensam eller som komplement under din dag-/nattkräm. Mandelolja passar även känslig hud och som babyolja. Även utmärkt som ansiktsrengöring och för att ta bort mascara. Tar en stund innan den går in i huden.

Jojobaolja
Bra olja även för de allra känsligaste samt som "övergångsolja" om du just gått över till att använda ekologiska produkter. Jojobaoljan tas lätt upp av huden. Passar bra som sololja, nagelolja, till ansiktsrengöring och till de flesta hudtyper, även blandhud.
Sheasmörsolja
Fet olja som är perfekt för växande gravidmagar, nariga babystjärtar, eksemhänder och hälsprickor. Precis som jojobaoljan passar den även som sololja och nagelolja. Bra för den lite torrare eller känsliga hudtypen.
Ricinolja
Passar bra till ansiktsrengöring och massageolja då den tas upp dåligt av huden.

Arganolja
Superolja från Marocko för de som vill ha en anti-age olja för huden i ansiktet. Även bra till håret som hårinpackning eller till naglar och nagelband. Läkande för olika hudproblem t ex eksem.

Nyponfröolja
En bra ansiktsolja för mogen hud samt mot bristningar & ärr. 
Tistelolja
Bra ansiktsolja för den lite fetare hudtypen. Tas upp snabbt av huden.
Olivolja
Billig och allsidig olja för torr hud. Smörj gärna in kroppen innan dusch för att skydda huden mot vattnets uttorkande effekt. Olivolja passar även bra som hårinpackning. Vissa personer kan reagera mot olivolja i ansiktet. Superolja för matlagning. Testa även vår 70 %-iga choklad från malmö chokladfabrik med olivolja - fullproppat med antioxidanter!
Aprikoskärnolja
Mild olja som påminner mycket om mandeloljan. Bra som ansiktsolja för mogen hud.

Kokosolja
Bra för det mesta; som hårinpackning, sololja, för torra händer och fötter, till raw food bakverk, i vattenglaset för ökad mättnadskänsla och blodsockerkontroll.


En olja man helt bör undvika är mineralolja/vitolja/paraffinum liquidum/vaselin/paraffinolja som är en restprodukt från petroleumindustrin. Denna olja är väldigt vanlig i traditionella hudprodukter och smink. Oljan är billig för tillverkarna att använda, men täpper igen huden och hindrar huden från att andas vilket kan leda till igentäppta porer och acne. I försök på råttor har det även påvisats att mineralolja tros kunna orsaka olika ledproblem.

/Christine

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln