PCOS - Kan ge acne, mörka fläckar och tunnt hår

Bild på acanthosis nigricans Bild på acanthosis nigricans

Jag kommer framöver att ta upp även andra hudtillstånd och sjukdomar som påverkar huden.

PCOS är en förkortning av Polystic Ovarian Syndrome och är en hormonsjukdom som 1 av 15 kvinnor har. PCOS kan orsaka acne, hyperpigmentering, hälsoproblem, oönskad hårväxt, viktuppgång och tunnt huvudhår.

PCOS beror på att hormonnivåerna i kvinnans kropp skiftar. Kvinnor med PCOS har en ökad mängd av manligt könshormon testosteron (alla kvinnor har testosteron, men vid PCOS så tar det överhanden över det kvinnliga hormonet östrogen.)

En ofta smärtsam effekt av PCOS kan vara att dessa kvinnor drabbas av tillväxt av smärtsamma cystor på äggstockarna, jobbiga och ofta oregelbundna menstruationer, svårigheter att bli gravid, diabetes, hjärtproblem och andra hälsoproblem. För att ta reda på om du har PCOS så bör du uppsöka din gynekolog som via samtal, ultraljud och blodprov kan fastställa om du har PCOS. Man kan även ha PCO, vilket är cystor på äggstockarna men utan de besvärarnde symtom som följer med PCOS.

När det gäller problem med huden så som acne eller mörka fläckar så bör du använda passande hudvårdsprodukter precis som vid vilket hudproblem som helst, men även behandla orsaken till problemet, dvs ta tag i din PCOS. Lösningen till detta kan variera, se nedan.

De mörka hudfläckarna som kommer från PCOS är unika och kallas för acanthosis nigricans. De ser ut som mörk bruna fläckar som oftast uppkommer under nacken, vid armhålorna, på insidan av låren eller under brösten. (Se bild ovan eller tryck på länken för olika exempel). Dessa fläckar beror inte som vid de flesta fall av hyperpigmentering och ojämn hudton på solskador, utan på de ändrade hormonnivåerna i kroppen. Behandlingen är dock den samma. Produkter som passar för dessa problem är bl a Éminence Organics Stone Crop linje med rengöringsgel, ansiktsvatten, serum och fuktkräm som vid daglig användning har en gradvis uppljusande verkan. Du bör också tänka lite extra på exfoliering. Ett tips är att göra det både hemma och på salong med AHA/BHA-syror. På salong används också en speciell booster som ljusar upp och jämnar ut din hudton. Dessa salongsbehandlingar görs bäst som kur 4-5 ggr, ca 1 g/v. Se exempel på resultat här. Sist men inte minst är det oerhört viktigt att komma ihåg ekologiskt solskydd! Solskydd finns från en mängd olika ekologiska märken t ex Maria Åkerberg (SPF 15/20), Godess Garden (SPF 30) mfl samt som skyddande mineralmakeup från Éminence Organics (SPF 30) eller från c/o mineralsmink (SPF 15).

När det gäller oönskad hårväxt kan du raka, rycka med pincett, använda epilator, vaxa med ekologisk sockervax eller ta bort håret med laser beeroende på omfattning av problemet.

Har du tunnt huvudhår? Testa att äta ett tillskott av MSM (även bra för hud och naglar) eller något av de tillskott för håret som finns i de flesta hälsokostaffärer. John Masters har en olja som är bra för hår som börjar tunnas ut.

När det gäller kost så visar många studier på att mat med ett lågt GI-värde är bra samt att försöka utesluta vitt mjöl och socker i kosten (Något som fler än de med PCOS skulle må bra av, då socker och vetemjöl sätter igång inflammatoriska processer i kroppen och kan vara en orsak till bl a acne). Att dra ner på socker och vetemjöl leder också till jämnare humör och en bättre energinivå.

Många som har PCOS har ett stort sockersug, är överviktiga och har lätt för att gå upp i vikt. Det är vanligt att PCOS-symtomen blir mildare om man går ner i vikt till normalvikt och ev. också följer övriga tips. Detta ökar också chansen till att bli gravid. Det är väldigt vanligt att PCOS upptäcks först när man försöker få barn eller efter många år av besvärande vuxenacne eller oönskad hårväxt.

Det finns olika mediciner för att lindra PCOS. P-piller är också en vanlig rekommendation då det leder till regelbundna menstrautioner och (oftast) mindre mensvärk.

/Christine

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln