Ny inom ekologisk hudvård? Börja med att undvika dessa 3 ingredienser

Gemensamt för nedanstående ingredienser är att de är billiga för industrin att använda, men att de inte tillför huden någonting i form av vitaminer, antioxidanter, fukt eller fett. De orsakar bl a olika hudproblem.

Parabener:
I en studie från 2004 upptäckte man parabener i bröstcancertumörer (Därmed inte sagt att parabenerna orsakade cancern, men illa nog att de lagrats i bröstvävnaden...) Parabener tros kunna påverka vår fertilitet negativt då parabener verkar hormonstörande pga dess östrogenliknande uppbyggnad. Parabener används för att konservera produkten, ofta i flera år... Våra ekologiska märken på salongen är istället konserverade med citron, honung, fruktpektin, rosmarin, eteriska oljor etc.

SLS - Sodium Lauryl Sulfate:
Löddrande, uttorkande, hudirriterande och orsak till många hud- & hårbottenproblem. Toxiner från SLS länkas till skadliga effekter på hjärta, mag-& tarmkanalen samt respirationsorganen. SLS hittas i bl a shampoo, tvål, golvrengöring och biltvätt (!). SLS förstår hudbarriären, torkar ut huden och kan dessutom vara farlig för barn då det kan leda till risk för felaktig ögonutveckling. Läs gärna mer i boken A raw approach to organic skin care (Sustainable beauty). Värt att tänka på med SLS är att det går in i huden, in i blodbanan, upp i hjärna, in i levern och hjärta och att det stannar där länge. Välj istället ekologiska alternativ till ansiktsrengöring, shampoo etc för att undvika SLS.

Petroleumbaserade produkter t ex vaselin, parraffinum liquidum, mineralolja:
Blockerar porer (och kan leda till orenheter, acne och eksem), hindrar hudens naturliga andning och lägger sig som en "film" på huden vilket leder till att huden inte får bort oönskade toxiner. Vid försök på råttor har det påvisats att mineralolja tros leda till olika ledproblem. Tänk t ex på att vanlig traditionell babyolja innehåller ren paraffinolja och att det förstör barnets naturliga skydd och balansen i huden. Välj istället prisvärda, rena, naturliga och skonsamma babyprodukter från t ex Maria Åkerbergs sortiment.

/Christine

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln