AHA-syror


Här kommer ett långt inlägg om AHA-syror och dess effekt samt vad man bör tänka på vid AHA-behandling.

OM AHA-SYROR
AHA-syror är väldokumenterade i hudvården, då de använts i mer än 25 år. Våra AHA-syror som vi använder på salongen är naturliga syror och kommer från t ex mjölk, frukt eller socker. Koncentrationen och PH-värdet på de olika syrorna varierar och är det som avgör styrkan på en produkt. Med olika syror pratar man först och främst om procenthalten som avgör vilken koncentration av aktiva syror som finns i produkten. Men minst lika viktig för produktens effekt är PH-värdet. I hudvård pratar man ofta om PH-balanserad hudvård; man vill då ha hudvård som är så nära hudens naturliga PH-värde som möjligt för att stödja hudens funktioner, men när det gäller syra-behandlingar vill vi ha ett lägre PH-värde på den produkten. Ju lägre PH-värde desto starkare effekt, därför bör både PH-värdet och koncentrationen tas i beaktning. Andra aspekter som påverkar produktens effektivitet är val av syra/syror, hur länge den ligger på huden och hur den appliceras; t ex så ”neutraliserar” vatten en del av syrans effekt. För att lugna huden efter en syra-peeling behövs ibland ytterligare neutralisering i form av ett basiskt specialanpassat ansiktsvatten.

ANVÄNDNING
För hemmabruk brukar styrkan ligga på mellan 5-10% och ha ett PH-värde på mellan 3 och 4. Hos oss på salongen har våra AHA-syror en styrka på 20 % och ett PH-värde från 2 och uppåt. För maximal effekt kombineras gärna salongsbehandling med AHA-syrapeeling hemma.


OLIKA SYROR
Olika sorters syror har olika effekter och olika stora molekyler, vilket gör att de går in olika lätt i huden. Glykolsyran är den syran som går djupast ner i huden då den har minst molekyler.

Exempel på olika syror:
-          Mjölksyra (lactic acid)
           finns i t ex syrad mjölk men kan också utvinnas ur sockerrör.
-          Glykolsyra (glycolic acid) – finns i sockerrörsjuice, nas
-          Vinsyra (Tartaric Acid) – utvinns ur vindruvor
-          Äppelsyra (Malic acid) utvinns ur äpplen


Exempel på olika ingredienser som kan kombineras med AHA-syror för bästa effekt:
-          Enzymer – finns i t ex ananas, mango, pumpa och papaya
-          BHA-syror (salicilic acid)
            utvinns från t ex videbark


Exempel på olika ekologiska produkter med syror och enzymer som vi säljer på salongen
-          Blueberry exfoliating cleanser (enzymer)
-          Monoii exfoliating cleanser (enzymer, AHA-syror och mekanisk peeling)
-          Yam & Pumkin peel 5% (AHA- & BHA-syror)
-          Artic Berry illuminating peel (AHA-syror, enzymer och mekanisk peeling)
-          Strawberry rhubard dermafoliant (mjölksyra och mekanisk peeling)
-          Rapid infusion masque (AHA-syror och enzymer)
-          Exfoliating Peels (Calm/Firm/Clear skin) – enzymer och AHA-syror
-          Naseberry treatment cream (mjölksyra, glykolsyra, äppelsyra, vinsyra)
-          AHA & jojobascrub
-          Night cream


EFFEKTEN
Effekten av AHA-syror är bl a att de löser upp det översta lagret av döda hudceller samt att de binder fukt i överhuden. Mjölksyra som finns i Maria Åkerbergs AHA-peelingar är en av överhudens naturliga fuktbindare och passar alla hudtyper. Av denna anledning har vi valt att ha en mildare AHA-peeling i samtliga av våra Maria Åkerberg-behandlingar för maximal effekt.

Det översta hudlagret "skalas" av vid applicering av syran på huden. Hos oss kommer du aldrig få irriterad och fjällande hud efter en syrapeeling. Istället lämnar du oss lite lätt rödrosig, med en ny och fräsch lyster och mjukare hud. Syrapeelingen gör att ny och fräsch hud kommer fram och leder till snabbare bildning av nya hudceller.

De olika syrorna har följande effekt:
-          Ökar hudens fukthalt och elasticitet i överhuden
-          Förbättrar hudstruktur, färg och jämnar ut hudtonen
-          Mer lyster och liv i huden
-          Minskade rynkor och torrhetslinjer
-          Pigmentfläckar och solskador minskas (här rekommenderar vi microneedling som i vissa fall kan få bort all pigmentförändring).
-          Minskade porer och pormaskar
-          Minskad acne (endast vissa syror, din hudvårdsterapeut väljer passande AHA-syra just för dig)
-          Minskar ärr och ojämn hud
-          Ökar absorptionen av övriga ämnen.

På grund av att absorbtionen av övriga ämnen ökar så rekommenderar vi att aldrig använda produkter med siliconer eller mineralolja under din kur, då det direkt förstör behandlingsresultatet. Samma sak med solskyddsprodukter med kemisk filter(dvs. icke ekologiskt solskydd) Är du osäker på dina produkter? Ta med dem till oss så hjälper vi dig!

För bästa effekt bör alltid en serie AHA-behandlingar utföras, vanligen 3- 6 st behandlingar med ett intervall om 1-4 veckor emellan beroende på vald peeling. Det är helt normalt att huden känns lite torrare än vanligt dagarna efter en syrapeeling så vi rekommenderar alltid ansiktsmask för att ge huden lite extra vård dagarna efter.


NACKDELAR
Direkt efter och minst 48 timmar efter en behandling med svagare syra är huden mer ljuskänslig och det är därför viktigt att du undviker solen och är noggrann med solskydd för att undvika hudcancer och pigmentförändringar. Vid starkare syra på 20 % rekommenderar vi alltid försiktighet närmaste veckan efter en behandling och vid en hel kur bör du vara försiktig i solen under hela kurtiden samt upp till en månad efter. Bästa tiden att göra en AHA-kur är därför på hösten och vintern, men enstaka behandling kan tas året runt.

Peelar du för mycket hemma eller låter syra-peelingen sitta på för länge finns risk för ökad talgproduktion, torr hud, irritation och ett sämre barriärskydd. Följ därför alltid rekommendationerna du fått på salongen och som står på förpackningen.  


VÅRA OLIKA AHA-BEHANDLINGAR

AHA-behandling
30 min – 595 kr

Rengöring, hudanalys, AHA-peeling vald efter hudtyp, ansiktsmask, lättare massage, avslutande produkter och solskydd. Läs mer…

AHA & C-vitamin
60 min – 1.095 kr

Rengöring, hudanalys, AHA-peeling vald efter hudtyp, ånga, ultraljudspeeling, c-vitaminrik mask och inslussning med jontofores (galvanisk ström). Avslutas med lättare massage av dekolletage, nacke, ansikte och skalp samt avslutande produkter och solskyddsprodukt. Läs mer…

Skräddarsydd ansiktsbehandling
75-120 min – från 1.195 kr

Anpassas helt efter dina behov och önskemål för dagen. Läs mer…


Har du några frågor kring AHA-produkter eller våra behandlingar går det bra att maila oss på kontakt@salongchia.se
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln